- MaJlIs KaHwIn AnGaH dI sAnDaKan (1) -

By | 3:51 PM 1 comment
*** Mungkin cerita basi, tapi aku tetap nak abadikan kat sini sebab mood menconteng blog baru sampai ***

11 Jun 2010 - awal pagi, dalam erti kata lain, subuh lagi kami dah berangkat ke airport Senai sebab tiket pukul 9.30 pagi. Kalut... itu yang berlegar-legar dalam kepala aku masa tu. Mana taknya, mungkin hampir separuh daripada isi kapal terbang, rasanya keluarga aku. Semua keluarga Wahab, kecuali abang ipar aku sebab dia ada kursus, ikut serta dalam rombongan kahwin angah ke Sandakan, Sabah. Maknanya, dari atuk, sampai ke cucu yang paling kecil, semuanya ada. Termasuk keluarga aku yang lain, jumlahnya kira-kira dalam 40 orang lebih. Dan untuk jumlah 29 orang, aku yang jadi kepalanya.

Bila adik ipar aku sebut, “Janganlah ada yang tak lepas”, aku telan liur dalam diam. Otak dah mula memproses macam-macam, kalaulah ada yang tak kena, kalaulah ada yang terpaksa balik, macam mana? Aku tak nak disalahkan sebab aku tahu diaorang dah berkobar-kobar nak pergi tempat orang. Baru rasa kesal datang sebab aku macam tak semak sangat nama dan kad pengenalan masa DD hantar email kat aku. Bila nama Long betul-betul salah, jantung aku rasa macam dah tak nak berdenyut lagi. Mujur masa tanya, nama tu bukan masalah besar. Pucat muka mak cik aku tu, pucat lagi muka aku rasanya sebab dari proses awal sampai akhir, aku yg bertanggungjawab bagi keluarga aku yang 29 orang tu.

Hijau biru kuning muka awek kat kaunter bila tengok ada 40 keping lebih IC kat tangan, tapi dah tugas, terpaksa juga diuruskan. Selesai urusan tu, rasa lega bila tiket ada kat tangan. Tapi jantung aku tetap berdegup laju tanpa pengetahuan sesiapa. Terfikir, ‘Kalau Darwish, Arissa, Zakuan, Danish & Tini tiba-tiba mengamuk tak nak naik kapal terbang macam mana? Kalau diaorang nak balik macam mana?’. Akhirnya, lega lagi bila diaorang tak nangis pun, walaupun Darwish ada juga buat konsert beberapa kali.

Tepat pada masa yang sepatutnya, kami sampai ke Lapangan Terbang KK. Sampai aje, sekali lagi berkejar sebab tiket ke Sandakan pukul 1.30 tengah hari. Sekali lagi jantung nak gugur ke lantai & muka aku masa tu memang dah tak boleh nak kontrol, teruk gila sebab 30 minit aje masa yang ada, sedangkan banyak lagi yang beratur kat kaunter Imigresen. Dapat aje IC diaorang, aku jalan macam kena kejar hantu, hantar kat Ina, Ila dan sesiapa aje, lepas tu jalan lagi, ambil IC lagi dan hantar lagi. Beberapa kali buat benda yang sama sampai semuanya selesai. Dah duduk betul-betul dalam kapal terbang ke Sandakan, penat dan segala macam rasa terhambur keluar. TUHAN... syukur!

- Nampak muka macam segar ye, mungkin sebab baru sampai kat airport Senai. Semangat tengah berkobar-kobar...

- Ini pulak, bukan anak terbiar, tapi... dia yang sengaja membiarkan diri nampak macam terbiar, penat mungkin...

- Ini pula, wajah segar dah bertukar macam apam basi, masing-masing macam dah penat walaupun baru sekali naik kapal terbang, ada sekali lagi perjalanan...

- Syukur... hajat akhirnya tercapai bila semua ahli keluarga Wahab aku dapat bawa pergi Sabah kali ni...

- Aqqif & Arissa... hebat, sebab tak nangis... padahal, diaorang bukannya tahu apa-apa. Tidur aje sepanjang perjalanan...

- Alahai... cerianya dia, termasuk abah kat belakang...

- Entah bila dapat peluang macam ni lagi. Pastinya... bila ada umur dan rezeki...

- Kenapa muka Darwish macam tu & kenapa muka Tini putih dengan bedak? Apa pun... kenakalan Tini yang mengalahkan budak lelaki buat darah rasa menyirap, tapi... anak sepupu aku ni, hem... ada masa-masanya kelakar juga...

Newer Post Older Post Home

1 comment:

  1. Waaaaa segerombolan family gitu hihi...best ar leh kenal tempat orang =D

    Baby yg duk lepak kat atas beg kaler pink tu cam wajah anakku hihi..

    ReplyDelete