-Rombongan Cik Mar (1)

4:11 PM

* * *SEBELUM KE SANDAKAN * * *

Asalnya idea datang dari adik ipar aku, katanya bulan Januari 2010 kakak ipar dia balik Sabah sebab memang orang sana. Aku pun kata nak ikut sama, cuci mata ke sana entah untuk kali ke berapa. Kali ni, aku angkut mak, abah, adik ipar, adik aku dan anak dia orang sekali. Saja nak bawa dia orang tengok tempat orang lain sekali sekala, tukar angin. Tapi lepas beberapa bulan kemudian, Abang Ngah kata dia nak bertunang, dan pilihan dia orang Sabah. Pucuk dicita ulam mendatang, terpaksalah dua lagi tiket dibeli, untuk dia dan Pak Long. Yalah, siapa yang nak bercakap bagi pihak kami kalau bukan Pak Long. Tak kanlah aku? Karang tak fasal-fasal aku kata datang jauh-jauh semata-mata nak minta makan, bukan nak minta anak dia orang.

Macam yang dah dijanjikan, pagi Jumaat 15 Januari 2010, aku, mak, abah & Abang Ngah bertolak dari rumah Kak Long ke airport Senai. Pak Long, adik aku, isteri & anak dia orang daripada kampung. Ada lagi beberapa orang, family adik ipar aku yang juga pergi. Pendek kata, memang rombongan Cik Mar, walaupun aku bukan kepalanya. Kami anak-beranak menyibuk nak ikut dia orang, hehehe... Kali pertama aku datang ke airport Senai sebenarnya, dulu ada sekali tapi hanya lalu dekat-dekat situ. Rasanya sama aje macam airport lain.

Hem... idea kering tiba-tiba, tengok gambar ajelah gamaknya...


Dua beradik mengong... itulah yang selalu adik ipar aku gelar kat aku & adik aku ni. Padahal, dia yang suruh kte orang buat aksi gila sikit.

Hasil paksaan aku kat adik ipar aku tu... aku dapat bunga warna merah yang di dalamnya ada coklat. Dari airport Senai sampai ke airport KK sampai ke airport Sandakan, patah balik ke airport Sandakan sampai ke airport KK aku usung bunga coklat tu, sudahnya... coklat tu abah aku yang makan. Uwaaa... abah ni... Itu aje ayat yang boleh aku keluarkan. Mana boleh anak lawan cakap abah dia kan, apalagi bagi anak yang dah puas melawan masa remaja dulu...

Mak selalu aje cool dalam apa juga keadaan. Dan aku harap, sangat berharap untuk seumur hidup mak, mak akan terus cool...

Kalau ikut hati, memang nak bawa semua kaum kerabat aku sebab aku memang suka pun kalau dia orang semua ada. Tapi apakan daya...

Yang sebenarnya, yang nak pergi orang-orang di bahagian depan dan orang yang di bahagian belakang tu suka-suka nak menyibuk...



Ada cerita kelakar dalam ni, tapi biarlah hanya jadi rahsia, aku, Ina dan mak. Kalau orang lain pun sedar, diam-diam sudah...

You Might Also Like

0 comments