- LaMaNyA mEnYePi -

11:02 AM

Eh... lama tak nampak bayang? Ke mana ke belakangan ni? Huh... sihat lagi rupanya? Ingat dah lupa jalan pulang? Ingat dah hilang ingatan? Ingat dah tak tahu menulis? Tak tahu baca? Lebih kurang... agaknya macam tulah ya soalan-soalan yang bakal keluar bila tengok ada n3 baru kat blog ni. Tak pun macam ni, wah... ada n3 barulah! Aduh... tak sabarnya nak baca n3 baru kat blog ni. Eh... macam mana tak perasan dah ada n3 ni? (Tapi, ya ke ada orang yang akan tanya? Entah-entah siapa pun dah tak peduli sama ada blog ni bersawang atau tak. Bukannya penting mana pun Si MARWATI WAHAB @ ALEYA ANEESA ni. Kata orang, ada tak menambah, tak ada pun tak mengurang. Tapi kalau tak ada yang tanya pun, aku buat-buat macam ada orang tanya jugalah ya, saja nak seronok-seronokkan hati. Konon-kononnya ada yang peduli). Hahahaha...

Sebenarnya, bukanlah menghilang walaupun ni memang n3 pertama bulan ni. Bulan lepas pun ada dua n3 juga. (Isyh... apa ke pemalas benar anak PAK WAHAB ni? Susah-susah ABAH dia hantar pergi sekolah suruh belajar menulis, dia buat-buat lupa yang dia pandai menulis, walaupun menulis yang entah apa-apa). Bukan juga lupa aku masih ada blog yang perlu dijaga dan dibelai macam aku belai kuku yang tak berapa nak cantik ni, bila pandang sekali terus tak ada hati nak pandang lagi sebab jari kontot-kontot, gemuk-gemuk & tak runcing. (Apa ni, tak syukur eh?). Eh... mana boleh tak syukur, tetap syukur sebab ada jari yang boleh guna untuk menulis, suap makanan, cubit kanan cubit kiri, lempang sana lempang sini, tolak situ tolak sinun. (Aduhai... merepek lagi).

Balik semula bercerita, bukannya tak mahu menulis, mahu dan penulis mestilah mahu menulis kan? Kalau tak, mana boleh panggil penulis kan? Mungkin akan dipanggil pelukis, penari, penyanyi atau apa-apa ajelah. (Apa yang kau ni merepek dah Kiah?). Memang ada begitu banyak cerita yang nak disampaikan. Cumanya... mood menulis n3 kat blog sangatlah merundum jatuh sampai ke tahap negatif. Cuba juga tolong diri sendiri, tapi tetap juga macam tak tertolong. Akibatnya, sepilah blog ni sendiri dan sampai satu tahap, terpaksa ditutup untuk pandangan sesiapa termasuk aku sendiri kalau tak ingat ID dan password. Mujur juga otak aku masih elok walaupun lepas makan begitu banyak semut dalam seumur hidup. (Agaknyalah sebab mustahil kan kalau dalam dunia ni ada yang tak pernah langsung termakan semut atau sengaja makan semut. Kalau tak depan mata pun, mungkin kat kedai-kedai makan. Siapa tahu kan?).

Hari ni aku tak mimpi ya, hanya terasa nak menulis aje. Mungkin sebab hari ni nak balik awal, nak balik kampung, atau mungkin juga esok nak raya haji, atau mungkin sebab malam tadi aku rasa macam tak ada mimpi yang datang kacau tidur aku, atau... woha... berapa banyak atau dah?

Alahai... aku tiba-tiba jadi dah tak tahu nak tulis apa lagi walaupun otak macam tepu mintak dikeluarkan. Mungkin lain kali aku akan ceritakan fasal aku dan Korea yang dah jadi kenangan sebab dah lebih dua minggu aku balik daripada bercuti ke negara yang penduduknya mata tak begitu besar, atau dalam erti kata lain sepet. Tapi bukan sepet yang dalam filem tu ya. Ini sepet merujuk kepada mata orang semata-mata, langsung tak ada kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. Jadi maknanya di sini... tak ada sesiapa yang boleh saman aku sebab merepek yang bukan-bukan.

Alahai sudahlah tu, berhentilah membebel yang bukan-bukan wei... jemu nak baca. Mungkin itu juga sekarang ni yang bermain-main di fikiran dan mulut yang sedang membaca n3 ini. Jadi... dengan berat hati termasuk berat badan yang tak nak turun-turun walaupun selepas diet bertahun-tahun dan bersenam setahun atau bertahun-tahun sekali, aku undur diri dulu. Akhir kata, ceh... macam beri ucapanlah pulak. Tapi nak juga ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat yang sudi membaca blog ni, lebih-lebih lagi yang baca blog ni dan novel-novel aku dan seluruh umat Islam di dunia ni. Harap raya tahu ni lebih bermakna dan membawa sejuta rahmat pada kita. Jumpa lagi...

You Might Also Like

4 comments

  1. salam...hah!ada juagk n3 baru aleya aneesa..dah lama tunggu..yalah..blog aleya kat dalam blog saya berada kat bawah sekali...huhuhu...hari ni bukak blog dah ada kat atas...hehehe..apapun memang sy follow blog aleya...

    ReplyDelete
  2. hai sis...

    merepek, awk memang ahlinya kan? tp... kenapa ek, kte mmg suka dengar awk punya merepek lebih dr oranglain punya.. agaknya lebih berlagu kot, hehehe... selamat hari raya sis..

    ReplyDelete
  3. uish...mana kakleya menghilang ni>>pergi blog bersawang je...dah x nak bukak blog ke??huhu..slamat hri raya aidiladha

    ReplyDelete