- Oh... PeNyAkIt BeRjAnGkIt! -

8:31 AM

Tidak! Tidak... tidak.... Saya tidak terkena penyakit berjangkit. Insya-ALLAH setakat hari ni saya masih diberikan kesihatan oleh ALLAH, syukur, dan harap juga akan terus diberikan kesihatan oleh DIA. Penyakit di sini bermaksud, yang virus gedik kembali menular dalam kalangan anak-anak buah saya. Sebiji macam penyakit berjangkit sebab diturunkan dari satu orang ke satu orang, mengikut kategori umur. Tak percaya cuba lihat di sini,

Asalnya yang menyebut budak berdua ini. Selepas beberapa lama, perkataan itu hilang begitu saja sebab saya dah tak dengar lagi mereka menyebut walaupun saling tolak-bertolakan dengan wajah menyinga. Ya, Kakak dan Adik memang tak lengkap kalau tak bergaduh dalam satu hari.


Lepas tu berjangkit pada budak ni pula. Tak tahu bila dapat, tau-tau aje semua orang digelar macam tu.


Itu pun tidak bertahan lama sebab sekarang ni dia leka mengasah bakat depan TV main PS2. Katanya dengan bangga, “Mak Tam... Dansih dan pandai skor bola”. Saya kata, “Baguslah... nanti kalahkan papa”. Isyh... tak baikkan saya cakap macam tu? Saya seperti menggalakkan anak buah saya terus leka dengan permainan yang ada kalanya sangat tak mendatangkan faedah. Tapi... itu kalau kita memandang dari sudut yang negatif. Sedangkan saya percaya, bila ada negetif tentu ada positifnya. Saya tak pandai bermain game bola walaupun dulu saya pernah dipaksa papa Danish lawan dengan dia sebab tak ada orang lain kat rumah. Ajak Mak atau Abah, tentu saja mustahil bukan? Silap-silap, abang ketawakan abang saya tu. Saya lawan juga dengan abang saya tu tapi saya rasa sangat bosan dan ada rasa-rasa macam nak menghempas joystick ke lantai. Lepas satu game yang berkesudahan saya kalah teruk, saya tak pernah main game bola lagi. Saya lebih gemar bermain game aksi. Tapi rasanya, dah sangat lama saya tak main PS2. Dan bila melihat Danish main, saya nampak dia berfikir, mencari-cari ruang kosong, mencari-cari lawan sepasukan dan seterusnya memikirkan strategi untuk menang. Setakat ini, Danish dan dapat menewaskan Mak Ucu dia. Hanya belum cukup bagus untuk mengalahkan Pak Ngah, Pak Long dan tentu saja papa dia yang memang cukup lama berkecimpung dalam bidang tu. Siap ajak aku kongsi beli masa aku study lagi.

Kemudian sekarang ni, bersambung pula kepada budak ini. Budak yang sikit lagi dah nak masuk tiga tahun.


Tapi budak yang satu ni lebih ke depan lagi, sebab selain gedik, dia turut menyebut poyo dengan wajah tak bersalah. Semalam, saya baru aje kena walaupun saya tak melakukan apa-apa kesalahan. Hanya bercakap-cakap sambil memanggil-manggil nama dia, tapi dia selamba aje dalam skrin hp menggelar saya begitu sambil badan terliuk-lentok bagai lalang ditiup angin. Dan hari ni, budak kecik tu sedang berada di bilik bedah di KPJ Johor Specialist Hospital. Ada ketumbuhan kecil di telinganya yang dipercayai lemak @ kolestrol. Mungkin hanya pembedahan kecil, tapi tetap mampu mendebarkan saya di sini. Saya berharap, sangat berharap, benar-benar berharap, pembedahan tu akan berjalan lancar dan ALLAH selalu melindungi anak buah saya, Mohamad Aqqif Najmie bukan hanya hari ini tapi sampai bila-bila pun. Dia anak yang sangat polos dan bijak berkata-kata. I love you, dear...

You Might Also Like

0 comments