-Hampir saja...-

By | 9:21 AM 4 comments
Manusia memang ada masa-masanya tak mahu belajar daripada kesilapan & kenyataan hari ni bukan merujuk kepada sesiapa, melainkan diri sendiri. Memang ada kalanya aku akan jadi manusia yang lalai, cuai, culas dan sewaktu dengannya. Tapi kalau nak diikutkan, bukan ada kalanya, tapi selalu sangat.

Semalam... satu lagi kesilapan hampir-hampir berlaku, kalau pun tak kesal selama-lamanya, untuk 2-3 hari, dah tentu aku heret rasa marah, terkilan, geram & apa-apa aje yang sama jenis dengannya ke mana-mana. Tapi nak disalahkan siapa kalau memang diri sendiri yang bersalah.

Satu bab mungkin hanya perkara kecil bagi penulis lain, tapi bagi aku satu bab tu dah begitu berharga. Buka-buka aje PC, masukkan pen drive macam biasa, tapi entah apa kena tiba-tiba PC hang, aku cuba lagi, lagi dan lagi sampai berjaya. Dah okey, teruskan kerja yang memang aku nak buat, dapatlah satu bab & terus nak save. Tapi... entah kenapa lama benar aku tunggu, tetap juga tak boleh save. Masa tu barulah rasa menyesal datang sebab selalunya, aku memang rajin save walaupun hanya beberapa perenggan. Cuma semalam, langsung tak buat padahal awal-awal lagi macam dah ada petanda yang tak kena. Dan... rasa marah pun macam biasa cepat benar ambil tempat dalam hati. Geram tak usah nak dikata & yang jelas, aku dah macam ternampak-nampak pen drive tu aku campak ikut tingkap, PC tu pulak aku ketuk-ketuk, kalaupun tak tendang macam bola. Tapi mujur juga aku cepat-cepat tarik nafas & istighfar dalam hati. Cukuplah sekali dulu aku tendang PC kat kampung gara-gara naik angin sebab hang masa aku tengah buat kerja & sudahnya PC tu terpaksa dihantar ke wad sebab tuan dia kurang sabar. Kalaulah PC ni masuk wad juga, macam mana aku nak buat kerja sedangkan laptop dah aku tinggalkan kat kampung.

Lepas rasa tak dapat diselamatkan & tak larat menunggu sebab dah pukul 12 lebih, aku cabut aje pen drive tu, dalam hati aku masih berharap satu bab tu masih boleh diselamatkan walaupun harapan macam tipis aje sebab tak sempat save. Tutup suis, on balik PC dan pergi kat my recent document dengan penuh debaran & terima kasih Ya ALLAH... satu bab tu masih ada & terima kasih juga pada kawan Abang Meor yang formatkan PC aku dulu. Kalaulah tak dibuat autosave & tak dibuat back-up, memang selamat bab tu. Menggigil jari aku masa save satu bab tu. Huh... syukur sangat & syukur sangat aku tak lepaskan geram kat pen drive & PC tu, walaupun aku hampir saja melakukannya, kalau tak, “Tulah... sekarang siapa yang susah?” Ayat mak masa aku tendang PC 5 tahun dulu, singgah kat telinga.
Newer Post Older Post Home

4 comments:

  1. salam,
    nasib baik ada :-)
    cepat btl kakak kite ni anginskang ni... bkn ke kakak kite ni penyabar orangnya... hehehe...

    ReplyDelete
  2. fuuhhh, lega... selamat kaki awk tak sakit. hm, kakak ni memang penyabar...tp, jangan sampai dia hilang sabar.... kes naya.

    ReplyDelete
  3. Allah suka orang yang bersabar..hehehe..siapa yer yang cakap..:)

    ReplyDelete
  4. salam..singgah.

    sampai tendang pc..hehe?

    ReplyDelete